Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanununda tanımlandığı üzere Ar-Ge, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmaları, çevre uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetleri ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetleri ifade etmektedir.
Ar-Ge ve yenilik projelerini veya sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürütülen, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan ve dar mükellef kurumların Türkiye’deki işyerleri dahil, kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, özellikle yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan birimlerdir.
Kelime anlamı eskimiş, yetersiz olan ya da zararlı sayılan şeyleri yeni, yeterli ya da yararlı şeylerle değiştirme, yenileştirme ya da yenileşme olan yenilik. Ar-Ge konusunda da benzer bir anlam ifade etmektedir.
Yenilik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilen, mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçleri ve süreçlerin neticelerini ifade eder.
Ar-Ge faaliyetleri üç temel adımdan oluşmaktadır.
-Temel araştırma
-Uygulamalı araştırma
-Deneysel geliştirme
Amacı, kapsamı, genel ve teknik tanımı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak aynî ( para olarak değil, madde olarak verilen ) ve/veya nakdî destek tutarları, sonuçta doğacak fikri mülkiyet haklarının paylaşım esasları tespit edilmiş ve Ar-Ge faaliyetlerinin her safhasını belirleyecek nitelikte ve bilimsel esaslar çerçevesinde gerçekleştirilen ve araştırmacı(lar) tarafından yürütülen projeler, Ar-Ge projeleridir.
-Pazarlama faaliyetleri, piyasa taramaları, pazar araştırması ya da satış promosyonu,
-Kalite kontrol,
-Sosyal bilimlerdeki araştırmalar,
-Petrol, doğalgaz, maden rezervleri arama ve sondaj faaliyetleri,
-İlaç üretim izni öncesinde en az iki aşaması yurt içinde gerçekleştirilmeyen klinik çalışmalar ile üretim izni sonrasında gerçekleştirilen klinik çalışmalar,
-Bir Ar-Ge projesi kapsamında olmaksızın icat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı,
-Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine yönelik olmayan şekil, renk, dekorasyon ve benzeri estetik ve görsel değişiklikleri içeren biçimsel değişiklikler,
-Programlama dilleri ile işletim sistemleri hariç olmak üzere, internet sitelerinin ve benzerlerinin hazırlanmasına yardımcı mevcut yazılımların kullanılması suretiyle yapılan yazılım geliştirme faaliyetleri,
-Yazılımlara ilişkin, bilimsel veya teknolojik ilerlemeler veya teknolojik belirsizliklerin çözülmesini içermeyen olağan ve tekrarlanan faaliyetler,
-Kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırma giderleri,
-Üretim ve üretim altyapısına yönelik yapılan yatırım faaliyetleri, ticari üretimin planlanması ve seri üretim sürecine ilişkin harcamalar,
-Numune verilmek amacıyla prototiplerden kopyalar çıkarılıp dağıtılması ve reklam amaçlı tüketici testleri,
-Bir Ar-Ge projesi kapsamında olmaksızın yeni süreç, sistem veya ürün ortaya konulmasına hizmet etmeyen doğrudan veya gömülü teknoloji transferi,
-Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle geliştirilen ürüne veya sürece ilişkin fikrî mülkiyet haklarının edinimi dışında bu hakların korunmasına yönelik faaliyetler.
-Ar-Ge merkezleri en az 15 ( Bakanlar Kurulu tarafından NACE Rev.2 başlığı altındaki alanlar için 30 ) tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam etmelidir.
-Ar-Ge faaliyetleri yurt içinde gerçekleştirilmelidir.
-İşletmede; yeterli Ar-Ge yönetimi ile teknolojik varlıkları, insan kaynakları, fikri haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesi bulunmalıdır.
-Ar-Ge merkezinde çalışacak personelin, Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmaların mevcut olması ( kameralı ve kartlı geçiş sistemler ve turnikeler )
-Ar-Ge merkezinde yürütülmek üzere süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış programlar ve projeler bulunmalıdır.
-Ar-Ge merkezi ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş olup tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alıyor olmalıdır.
-Ar-Ge personeli: Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacılar ve teknisyenlerdir.
-Araştırmacı: Ar-Ge faaliyetleri ile yenilik tanımı kapsamındaki projelerde, yeni bilgi, ürün, süreç, yöntem ve sistemlerin tasarımı veya oluşturulması ve ilgili projelerin yönetilmesi süreçlerinde yer alan en az lisans mezunu uzmanlardır.
-Teknisyen: Meslek lisesi veya meslek yüksekokullarının tasarım, teknik, fen veya sağlık bölümlerinden mezun, teknik bilgi ve deneyim sahibi kişilerdir.
-Destek personeli: Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, teknik eleman, laborant, sekreter, işçi ve benzeri çalışanlardır.
-Kamu personeli: Kanun kapsamı dışındaki özel bütçeli kamu idarelerinde çalışan memurlar ile diğer kamu görevlilerini ve diğer personeli ifade etmektedir.
Bir önceki 2 soruda belirtilen gereksinimler karşılandığı takdirde, başvuru süreci başlatılıp, 5746 sayılı kanuna göre destek ve teşviklerden yararlanılabilir. Başvurunuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 60 gün içerisinde sonuçlanacaktır.
-Gelir vergisi stopajı teşviki uygulaması
-Sigorta primi desteği uygulaması
-Damga vergisi istisnası uygulaması
-Gümrük vergisi istisnası uygulaması
-Siparişe dayalı Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri
-Sadece Ar-Ge merkezleri için temel bilimler desteği
-Tasarım tescil desteği
-Öğretim elemanlarının görevlendirilmesi
Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen münhasıran tasarım harcamalarının tamamı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurum kazancının ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır.
Ar-Ge merkezlerinde ayrıca o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarının bir önceki yıla göre artışının yüzde ellisine kadarına, esaslar dahilinde indirim yapılabilir.
Bu harcamalar Vergi Usul Kanununa göre aktifleştirilmek suretiyle amortisman yoluyla itfa edilir, bir iktisadi kıymet oluşmaması halinde ise doğrudan gider yazılır. Kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, sonraki hesap dönemlerine devredilir.
-Destek ve teşviklerden yararlanmak isteyen işletmeler, başvurularını yazılı ve elektronik ortamda Bakanlığa yapar. Yapılan başvuru 5 iş günü içerisinde sonuçlanır ve eğer varsa eksiklikler giderilir.
-Denetleme sonucunun uygun olması durumunda Ar-Ge merkezi belgesinin süresi uzatılırken, uygunsuzlukların giderilmemesi durumunda Ar-Ge merkezi belgesi iptal edilir.
-Projeler, ön değerlendirmeden geçtikten sonra değerlendirme ve denetim komisyonu, Ar-Ge merkezi başvurusunu ve denetim dosyasını yerinde incelemek üzere ilgili teknolojik alanda uzmanlık ve deneyimi olan akademisyenler görevlendirir.
-Akademisyenler, Ar-Ge merkezi başvurusunu dosya üzerinde ve yerinde inceleyerek raporlarını değerlendirme ve denetim komisyonuna sunar.
-Değerlendirme ve denetim komisyonu tarafından değerlendirilen raporlar sonucu başvurusu uygun bulunan işletme belgenin düzenlendiği tarihten itibaren destek ve teşviklerden yararlanabilir.
-30 gün içinde Ar-Ge ve/veya tasarım merkezi belgesi çıkar. Firma teşviklerden yararlanmaya başlayabilir.
-Yürütülecek projenin faaliyet raporları o yılı takip eden mayıs ayına kadar hazırlanıp, yazılı veya elektronik olarak komisyona sunulur.
-İzleme faaliyetleri o yılı takip eden haziran ayından yılsonuna kadar hazırlanır.
-Firma, değerlendirme ve denetim komisyonu tarafından en geç iki yılda bir denetlenir. Eksiklikler tespit edilirse, verilecek süre içerisinde giderilmelidir.